Posttraumatische stress-stoornis

Posttraumatische stress-stoornis

 

Jaarlijks raken veel mensen betrokken bij ongelukken en zo’n anderhalf miljoen mensen worden het slachtoffer van geweld of bedreiging. Dat de impact van een verkrachting of aanranding met name bij vrouwen enorm is is voor iedereen te begrijpen.

Maar ook geweldsdelicten als inbraak, lichamelijke mishandeling of bedreiging met een vuurwapen maken een enorme impact op mensen. Voor een vijfde deel van de mensen leidt tot traumatische ervaring en krijgen te maken met een posttraumatische-stresstoornis. (PTSS)

Ander leven

Nare gebeurtenissen verdwijnen na verloop van tijd weer uit uw gedachten. Er zijn echter ervaringen die u erg moeilijk kunt vergeten. Dat kunnen heel verschillende ervaringen zijn en bij de ene persoon geldt dat voor een andere ervaring dan bij een ander. De verwerking ervan kan ook heel sterk verschillen. Het kan zelfs zo zijn dat de gebeurtenis dermate schokkend is dat u er lichamelijke en geestelijke klachten van krijgt. Somberheid, erg schrikachtig of hartkloppingen bijvoorbeeld. Heeft u zulke klachten dan kan het zijn dat u een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) heeft. U houdt dan last van veel spanning en stress.

Uw leven ziet er na zo’n gebeurtenis anders uit. Tijdens de gebeurtenis was er waarschijnlijk maar een gedachte aanwezig, overleven. Mogelijk heeft u erg fysieke reacties ondervonden. Stond u te trillen op de benen en werd u overmand door huilen. Of bent u juist volledig stil gevallen.

Welke klachten?

Uw klachten bij een traumatische ervaring kunnen heel verschillend zijn. Zo kunt u voortaan erg snel uw geduld verliezen en snel boos worden. Plotselinge huilbuien ,snel schrikken en overgevoelig zijn voor bepaalde situaties. Niets meer leuk of interessant vinden en last van somberheid. Mensen grijpen naar drugs en alcohol of gaan gevaarlijke situaties opzoeken. Slecht concentreren en minderwaardig voelen komt ook vaak voor. Ondanks een grote vermoeidheid kunt u niet in slaap komen of wordt uw slaap steeds onderbroken.

Het kan ook zijn dat u van alles gaat vermijden. Alles wat u aan de traumatische ervaring doet terugdenken ontvlucht u. Dat kan vluchten in uw werk of veel drank gebruik tot gevolg hebben. U doet de dagelijkse dingen op de automatische piloot.

Het komt vaak voor dat de traumatische gebeurtenis herbeleefd wordt. Alles ervaart u alsof het wederom gebeurt. Dat kan leiden tot nachtmerries en onrustig slapen. Wanneer u aan de gebeurtenis denkt krijgt u hartkloppingen en last van trillen en of zweten. U wordt overvallen met een geval van verlamming.

Behandeling

Voor een post traumatische stressstoornis zijn verschillende behandelingen. Uw huisarts kan u adviseren wat voor u het beste is.

Psychotherapie

Psychotherapie is een van de behandelingen die goed helpen. Veruit het grootste deel van de mensen hebben na deze behandeling aanmerkelijk minder klachten. Door veel erover te praten komen de gebeurtenissen in een veilige omgeving terug en krijgen uw ervaringen een “plekje”.

EMDR

EMDR wordt regelmatig toegepast bij PTSS. Lees meer over EMDR.

Medicijnen

Uw huisarts of de psychiater bij Metabletica kunnen naast de behandeling medicijnen voorschrijven. Meestal zijn dat antidepressiva. Die verminderen de gevoelens van somberheid. Het kan ook zijn dat er andere medicijnen voorgeschreven worden. Deze medicijnen zijn nooit een vervanging voor de behandeling.

Comments are closed.