Nieuws

Maatregelen Coronavirus

Voor actuele informatie over onze maatregelen met betrekking tot het coronavirus
Klik hier

Zorg in nederland

Nederland staat bekend om haar goede gezondheidszorg. Er wordt jaarlijks veel gebruik gemaakt van generalisten en specialisten om mensen te helpen. Om u een idee te geven. Jaarlijks heeft 78% van de inwoners contact met een huisartsenpraktijk. Ongeveer 23% van de inwoners in Nederland brengt een bezoek aan de fysiotherapeut. 79% van de inwoners brengt jaarlijks een een bezoek aan de tandarts en ziekenhuizen worden massaal bezocht voor een onderzoek en herstel bij lichamelijke klachten. Jaarlijks ruim 1,7 miljoen mensen die meerdaags in het ziekenhuis liggen, ruim 1,7 miljoen mensen 1 dag en meer dan 9 miljoen poliklinische ingrepen. Dat vinden we heel normaal en dat is maar goed ook.
 

Geestelijke gezondheidszorg is niet eng

Dat ligt bij de geestelijke gezondheidszorg vaak anders. Niettemin hebben 4 van de top tien ziektelasten betrekking op psychische stoornissen. Ruim 42% van de inwoners van Nederland heeft te maken (of gehad) met psychische klachten. Mogelijk uzelf of een van uw familieleden of vrienden ook. Toch wordt de geestelijke gezondheidszorg nog vaak als “eng”ervaren. Waarschijnlijk omdat niet of veel minder tastbaar is dan bij lichamelijke klachten. Het ziekenhuis wordt “als de gewoonste zaak”bezocht om een botbreuk te herstellen. De fysiotherapeut wordt voor een fysiek herstel zonder bedenkingen bezocht om zo snel mogelijk weer volledig mobiel te zijn. Dat terwijl juist een goede geestelijke gezondheid bijdraagt aan het welzijn of welbevinden van mensen. In het algemeen is het van belang om bij klachten of dat nu lichamelijk of geestelijk is tijdig advies of hulp te vragen.
 

Huisarts 1e stap

Uw huisarts is de eerste stap. Hij kan een eerste analyse maken van uw klachten en een eerste inschatting maken of meer specialistische hulp nodig is. Bij lichamelijke klachten verwijst hij u doorgaans door naar een specialist in het ziekenhuis, bij geestelijke klachten kan dit naar een instelling voor Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) zijn. Daar helpen generalisten en specialisten dagelijks mensen met geestelijke klachten. U bent dan ook echt niet de eerste en zeker niet de enige.
 

Spannend

Is het spannend. Ja natuurlijk zoals veel dingen die u voor het eerst doet spannend kunnen zijn. Een eerste kennismaking kan u helpen om die spanning te verminderen of zelfs weg te nemen. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek als eerste stap is mogelijk. U kunt ons telefonisch bereiken op 040 201 00 22 of stuur ons een e-mail via info@metabletica.eu