Depressie bij ouderen

Met de grijze haren komen…

Ouder worden we allemaal. Met de grijze haren komen de kleinere en grotere ouderdomsprobleempjes. Lichamelijk gaat het wat minder, kleine pijntjes wat stijfjes. De energie neemt af en een aantal ouderen krijgt last van somberheid lusteloosheid en vooral wanneer de partner verloren wordt eenzaamheid. Mensen in je omgeving zijn gestorven met verdriet en rouw tot gevolg. De eenzaamheid neemt extra toe. Signalen en verschijnselen die herkenbaar zijn. Toch is niet altijd duidelijk dat dit ook signalen kunnen zijn voor een depressie. Een depressie wordt bij ouderen minder vaak of snel herkend wordt omdat dit toegeschreven wordt aan het ouder worden.

Veel voorkomend

Er zijn veel ouderen die last ondervinden van een depressie. 2 tot 3 % heeft een ernstige depressie en 15 tot 20% van de ouderen heeft een lichte vorm. U bent dus niet de enige. Wordt uw dagelijks functioneren belemmerd door somberheid, lusteloosheid, weinig energie, vermoeidheid, slapeloosheid, besluiteloosheid, onrust en gedachten over de dood of zelfdoding. Dan is er sprake van psychisch lijden. Voor depressie bij ouderen is ook hulp mogelijk.

Direct aanmelden Meer weten?

Verschillende depressies

Depressies kunnen verschillen. De zwaarte van de depressie is afhankelijk van de mate waarin u last heeft van de klachten. Er dient onderscheid gemaakt te worden in depressies bij jongeren en ouderen. Depressies kunnen seizoensgebonden zijn. De manisch depressieve stoornis is een bekendere term. Daarnaast kan er sprake zijn van een dysthyme stoornis of een postpartum depressie.

 

Behandeling goed mogelijk

Gelukkig is een depressie goed te behandelen. Wanneer U milde klachten heeft dan kan de huisarts U een zelfhulpprogramma adviseren. Heeft U zwaardere klachten dan kan hij U doorverwijzen neer een specialist. Met cognitieve gedragstherapie van een van de psychologen van Metabletica bent u in goede handen. U kunt eventueel deelnemen aan de groepstherapie MINDFULNESS. Een vorm van behandeling waar veel mensen een goed resultaat mee behalen.

Medicatie

De huisarts of via de psychiater van Metabletica kunnen U doorgaans tijdelijke medicijnen voorschrijven. Dat wordt gedaan wanneer u ernstig depressief bent. Verbetering is doorgaans niet direct maar na een paar weken merkbaar. Uw huisarts of de psychiater van Metabletica informeert u over eventuele bijwerkingen.

Goede behandeling

Een goede behandeling is van groot belang om terugkeer van de depressie te voorkomen of te verkleinen.

Direct aanmelden Meer weten?

 

 

Comments are closed.