Hulp bij depressie

 

“dipje “ of meer

Het overkomt ons allemaal. Een onprettige discussie, een tegenvaller of een beetje ruzie kunnen gevoelens van somberheid oproepen. De “”dip” waar we allemaal wel eens last van hebben of hebben gehad. Bij veel mensen in Nederland blijft deze stemming of stemmingsomslag echter lang(er) hangen. Mensen in de omgeving leven er lekker vrolijk op los maar betrokkene niet. De energie ontbreekt en lust en de belangstelling zijn volledig weg. Mensen die hier lang last van hebben lijden aan een depressie.

Niet alleen

U bent niet de enige die dit overkomt. In Nederland hebben elk jaar meer dan 500.000 mensen last van een depressie. Depressie komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen. Ongeveer een vijfde van de vrouwen krijgt in haar leven met een depressie te maken. Bij mannen is dat zo’n 10%.

Persoonlijkheid

Mensen met bepaalde persoonlijke eigenschappen krijgen snel(ler) te maken met een depressie. Wanneer u geen of niet graag steun vraagt kan het zijn dat u sneller in een depressie komt. Maar er zijn ook nog andere eigenschappen die u kwetsbaar maken zoals een gebrek aan zelfvertrouwen, perfectionist willen zijn, hoge eisen aan uzelf stellen, ontevreden over uw eigen prestaties zijn er een paar. Wanneer bij deze mensen een vervelende gebeurtenis voor doet kunnen zij sneller in een depressie raken.

Welke klachten?

Uit welke klachten kunt u of uw omgeving indicaties voor een depressie halen? Die klachten hebben enerzijds te maken met uw gevoelens en gedachten maar kunnen ook lichamelijk van aard zijn. Die klachten hoeven zeker niet gelijk te zijn aan de klachten van iemand anders die u kent en depressief is.

Mensen met een depressie kunnen totaal tegenovergestelde lichamelijke klachten ondervinden. Geen eetlust weinig eten of juist heel veel, weinig of slecht slapen of juist heel veel. Andere voorkomende klachten zijn onverklaarbare pijn op borst in je hoofd of rug, duizeligheid, hartkloppingen of het ontbreken van sexuele gevoelens.

Gedrag

Indicaties voor depressie kunnen ook gevonden worden in uw gedrag. Bent u snel geïrriteerd en boos, piekert u veel, kunt u zich moeilijk concentreren, besluiteloosheid en vergeetachtig.

Hulp bij depressie

Een depressie is vaak goed te behandelen. Welke behandeling voor u het beste is kunt u met uw huisarts of een gespecialiseerde psycholoog samen vast stellen. Bezoek in elk geval eerst uw huisarts voor oveleg. Metabletica heeft verschillende therapieën om u van uw depressie af te helpen. Cognitieve gedragstherapie en mindfulness zijn er twee voorbeelden van.

Medicijn

Bent u ernstig depressief dan kan de huisarts of psychiater u een medicijn voorschrijven. Dat zijn antidepressiva. Deze dienen dan wat langer ingenomen te worden voordat ze effect hebben. Dit is een stof die inwerkt op uw hersenen. Uw arts kan u informeren over eventuele bijwerkingen.