Gestructureerde psychodynamische psychotherapiegroep

Gestructureerde psychodynamische psychotherapiegroep (GPG)

Doelgroep

Volwassenen in de leeftijd van 24 jaar en ouder met persoonlijkheidsproblemen, depressie en angsten.

Exclusie:

Zij die weinig voelen voor de actieve benadering van een GPG en niet gericht zijn op gedragsverandering. Ongeschikt voor cliënten die niet de aandacht kunnen en/of willen delen met anderen. Ook ongeschikt zijn zeer angstige cliënten, paranoïde en masochistische cliënten en cliënten die psychopatisch of counter fobisch met hun angst omgaan. Ook als andere problemen overheersen, zoals rouw, seksuele problematiek, alcohol- of andere verslavingen, is GPG minder geschikt. Als een client zijn eigen aandeel in probleemsituaties niet ziet – met andere woorden: niet gemotiveerd is tot zelf veranderen – maar wil dat zijn omgeving verandert, is er nauwelijks kans dat er in GPG veel bereikt wordt.

Direct aanmelden Meer weten?

Doel

Fundamentele doel van psychodynamische groepstherapie is het bewust maken van afgeweerde conflictueuze gevoelens die steeds meer centraal komen te staan. Daarbij gaat het niet alleen om een cognitief begrijpen maar is vooral het herbeleven van belang. Het heeft geen therapeutisch effect als de therapeut aan de client vertelt wat er aan de hand is, zo hij dat al meent te weten; bewerken van de afweer, cognitieve interventies.

Werkwijze

De wijze waarop de client naar de wereld kijkt en ermee om wenst te gaan wordt zodanig veranderd, mede door gebruik te maken van de socratische dialoog, rollenspel, groepsoefeningen, spiegelen, dubbelen, sharing, modeling, oefenen van nieuw gedrag, bewerken van afweer, cognitieve interventies.

Praktisch

De groep start bij voldoende deelname (8 aanmeldingen). De duur van de bijeenkomst is 90 minuten. De groepsbijeenkomst wordt gehouden iedere donderdagmiddag van 15.00 – 16.30 uur. Maximaal 12 personen.

Vorm

Open groep met twee vaste therapeuten.