Eetstoornissen

Als eten een obsessie is

We doen het dagelijks en we kunnen niet zonder, ETEN. We doen het voor de gezelligheid, om een heugelijk feit te vieren of omdat we het erg lekker vinden. Veel mensen volgen een dieet nadat men zich ietsje te buiten is gegaan aan het lekkere eten. Slank zijn is immers de norm geworden.

Eetstoornis

Het Nationaal Kompas Volksgezondheid geeft aan dat er elk jaar ongeveer 1300 nieuwe patiënten met anorexia en 1100 mensen met boulimia erbij komen. Over geheel Nederland zijn er plus minus 6.000 mensen met anorexia en 20.000 mensen met boulimia. Daarmee lijdt ongeveer 1 procent van de volwassen bevolking aan een eetstoornis. Een eetstoornis raakt dus veel mensen en is niets om u daarover te schamen en zeker niet om het te verbergen. Eetstoornissen ontstaan vaak door een combinatie van psychische, sociale en biologische factoren.

Anorexia nervosa en Boulimia nervosa

Dit zijn de twee meest bekende en samen meest voorkomende eetstoornissen. Mensen met anorexia zijn erg bang dat ze dik worden. Zij onderdrukken meet een zeer krachtige wil hun honger en proberen het afvallen vaak nog eens te versnellen. Met als gevolg dat ruim beneden hun gewicht zitten voor hun leeftijd en lengte.

Boulimia Nervosa

Mensen die aan boulimia nervosa lijden hebben vaak eetbuien. Zij raken de controle over hun eetgedrag kwijt en eten erg lang aan een stuk door. Om niet aan te komen worden allerlei middelen gebruikt zoals laxeer of vochtafdrijvende middelen. Zelf gaan braken komt ook regelmatig voor. Het overmatig of fanatiek gaan lijnen nadien zien we vaak terug komen.

Lichamelijke gevolgen

Eetstoornissen brengen ernstige lichamelijke gevolgen met zich mee. Er kunnen verstoppingen en andere maagstoornissen ontstaan. Gebrek aan eten of teveel gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot bloedarmoede moeheid, zwak voelen en duizeligheid voor mensen die last hebben van anorexia. Bij boulimia gebeurt het tegenovergestelde.

Hulp zoeken

Wacht vooral niet met hulp zoeken. U bent niet de enige en er is niets om u voor te schamen. Hoe eerder dat de eetstoornis wordt onderkend hoe eerder hulp geboden kan worden. 40-60% van de mensen die therapie volgen wordt de eetstoornis overwonnen en bij een derde verminderen de problemen. Het begint bij uzelf. Namelijk ERKENNEN dat u een eetstoornis heeft. Bezoek uw huisarts indien nodig verwijst hij u naar de specialistische gezondheidszorg.

Direct aanmeldenMeer weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.